ترخیص کالا

آموزش ترخیص کالا از گمرک

آموزش ترخیص کالا

آموزش ترخیص کالا

کسب آموزش ترخیص کالا و آموزش واردات و همچنین مراحل صادرات برای تمام افرادی که قصد خارج کردن کالای خود را از گمرک دارند، مورد نیاز است. برای ترخیص کالا باید یک سری فعالیت­هایی انجام، هزینه­ هایی پرداخت و مجوزهایی تهیه شود که در مجموع تشریفات گمرکی برای ترخیص کالا خوانده می­شود. بسته به این که سرمایه­گذار به دنبال وارد کردن کالایی باشد یا صادر کردن آن و با توجه به مسیر گمرکی مورد نظر، به مدارک مختلف و ذر از مراحل گوناگون نیاز است که این باعث اهمیت پیدا کردن آموزش ترخیص کالا از گمرک می­شود. برای مثال در مواردی که واردات قطعی کالا مد نظر باشد، یعنی قرار بر این باشد که کالایی به ایران وارد شده و همین جا بماند، باید مبلغی با عنوان حقوق گمرکی پرداخت شود که برای سایر کالاها تعریف نمی­شود. به همین دلیل لازم است از پیچ و خم­های ترخیص کالاهای تجاری آگاهی لازم و کامل داشت.

نحوه ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از گمرک روند خاصی دارد و بدون آموزش و داشتن اطلاعات امکان‌پذیر نخواهد بود. نحوه ترخیص کالا از گمرک را باید از طریق موسسه‌های مربوط به آن دنبال کرد. نحوه ترخیص کالا از گمرک و آشنایی با آن در این نوشتار دنبال می‌شود. ترخیص کالاهای وارداتی نیازمند داشتن اسناد و مدارکی مثل اظهارنامه واردات، تصویر کارت بازرگانی، ترخیصیه، بارنامه، فاکتور خرید و اعلامیه تامین ارز است. پیش فاکتور و مجوز ثبت سفارش، بیمه نامه، پروانه بهره‌برداری شرکت و داشتن مجوزهای قانونی برای ترخیص کالا و داشتن پروانه و وکالتنامه از مواردی است که در این زمینه نیازمند آماده و ارائه کردن است.

نحوه ترخیص کالا از گمرک را می‌توان با فراهم کردن موارد گفته شده، آغاز کرد. در ابتدا باید اظهارنامه را ثبت و تنظیم کرد، این اظهارنامه از دو فرم تشکیل شده که یکی فرم ۱۱۱و دیگری فرم ۱۲۱ است. برای فرم اول باید موارد خواسته شده در‌باره کالاهای خود را توضیح دهید و فرم دیگر در مورد اقلام و نوع کالاها است. اگر کالای مورد نظر از یک نوع است تنها یک برگ از فرم اول و اگر کالا تنوع داشته باشد دو برگ از فرم اول را باید پر کرد. بنابراین مشخص است که تعداد برگه‌ها و صفحات اظهارنامه بستگی به تعداد اقلام وارد شده دارد. اظهارنامه باید به ثبت اینترنتی گمرک درآید. بعد از آن اسناد از قبل آماده شده به دایره فنی گمرک تحویل شده و کارشناس دایره فنی، صلاحیت صاحب کالا را دنبال خواهد کرد.

کسانی که به دنبال این هستند که نحوه ترخیص کالا از گمرک را بهتر بدانند باید بعد از شناسایی مالک کالا، وی را تایید صلاحیت کنند. اگر مالک بدهی نداشته باشد و مانع قانونی برای پرداختن به امور تجاری یا دخالت در اموال خود نداشته باشد و کارت بازرگانی معتبر داشته باشد صلاحیت وی تایید خواهد شد. در مراحل بعد کارشناس، اسناد و اطلاعات اظهارنامه را مقایسه می‌کند و در صورت عدم مشاهده تناقض در آن، شماره ثبت به بار مورد بررسی تخصیص داده شده و مسیر ارزیابی اظهارنامه مشخص خواهد شد. مسیر ارزیابی اظهارنامه معمولا در موارد سبز، زرد و قرمز بررسی خواهد شد.

برای دانستن نحوه ترخیص کالا از گمرک، باید با مسیرهای ارزیابی اظهارنامه آشنا باشید. قرار گرفتن اظهارنامه در مسیر سبز به معنای بررسی اجمالی اسناد است. مسیر زرد بررسی دقیق و مفصل اسناد زا در نظر می‌گیرد و مسیر قرمز اظهارنامه کارشناس را در مرحله بازدید و گزارشات آزمایشگاه، قرنطینه و… استعلام می‌کند. سپس کارشناس بعد از بررسی و تایید نهایی، اظهارنامه را با شماره ارزیابی ثبت و آن را امضا خواهد کرد.

علاقمندان به دانستن نحوه ترخیص کالا از گمرک، می‌دانند که مرحله بعد از این، صدور پروانه و مهر کردن اظهارنامه است که باید برای انجام آن به صندوق و صدور پروانه و بعد از آن به دفتر انبارها و واحد خدمات اداره گمرک مراجعه کرد. آخرین مرحله برای نحوه ترخیص کالا از گمرک، این است که به درب خروجی گمرک بروید و کالا را ترخیص و کار را تمام کنید.

فرایند ترخیص کالا از گمرک

در هر کشور باید محموله کالا در گمرک فرایند ترخیص خود را انجام دهد. آنچه در این زمینه متفاوت است قانون گمرکی کشورها بوده که تفاوت دارد. حتی مواردی وجود داشته که در یک کشور قوانین دو گمرک با هم تفاوت داشته‌اند. بنابراین مشخص می‌شود که نحوه ترخیص کالا در گمرک، نیازمند دانستن و آگاهی است. کسانی که به دنبال این موارد هستند و یا کارشان مرتبط با گمرک است بهتر است نحوه ترخیص کالا از گمرک را دنبال کنند تا بتوانند در زمینه کار خود مسلط‌تر اقدام کنند.

انتخاب ترخیص کار یا کارگزار گمرکی نیازمند دقت بسیار است. در صورت عدم دقت در این زمینه، ممکن است مشکلات زیادی برای فرد ایجاد شود. کانتینرها اجناس و کالای فرد را حمل کرده و به عنوان انبار کالا در طول مدت ترخیص در نظر گرفته می‌شوند. مخارج انبارداری بستگی به مدت ترخیص کالا دارد، هرچه پروسه ترخیص کالا طولانی‌تر شود هزینه انبارداری افزایش پیدا می‌کند و این بر قیمت کل کالا اثر گذار خواهد بود.

نحوه ترخیص کالا از گمرک را می‌توان به عهده کشتیرانی گذاشت. فرد می‌تواند کارگزارش را خودش انتخاب کرده و کار را به شرکت دیگری واگذار کند. برای انتخاب درست این موارد باید به تمامی جنبه‌های آموزشی نحوه ترخیص کالا از گمرک، احاطه داشته و در این زمینه تجربه نیز داشت. برای انتخاب شرکت باید نهایت دقت را داشت و تخصص و تجربه آن را در نظر گرفت. مخارج و هزینه‌هایی که فرد متحمل می‌شود از کارمزد ترخیص بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر فردی در زمینه نحوه ترخیص کالا از گمرک از تجربه و آموزش لازم برخوردار نیست بهتر است کار خود را به یک کارگزار بسپارد. وقتی از واژه ترخیص کالا استفاده می‌شود که کالایی به گمرک ارائه و برای صادرات و واردات مورد آزادسازی قرار گیرد و زمانی از اصطلاح ترخیص کالا استفاده می‌شود که یک کالا به گمرک فرستاده شده و یا برای صادر کننده آزاد شود.

کالاهای وارداتی ترخیص از گمرک

طبق قانون صادرات و واردات، کالاهای وارداتی سه دسته می‌شوند. ۱-کالاهای مجاز: کالاهایی هستند که صدور یا ورود آنها با رعایت کردن ضوابط، نیازمند کسب مجوز نیست. ۲-کالاهای مشروط: کالاهایی هستند که صدور یا ورود آنها با گرفتن مجوز آنها امکان‌پذیر است.۳-کالاهایی که صادر یا وارد کردن آنها بر اساس قانون اسلام و یا قوانین دیگر ممنوع است.

اگر به دنبال این هستید که در زمینه ورود و یا صدور کالا و نحوه ترخیص کالا از گمرک اطلاع بیشتری داشته باشید بهتر است آموزش ترخیص کالا از گمرک را به طور کامل دنبال کنید و بعد از آن وارد این کار شوید. واضح است که حتی با داشتن آموزش ممکن است در کارهای اولیه دچار خطا شوید زیرا نحوه ترخیص کالا از گمرک علاوه بر آموزش، نیازمند تجربه نیز هست.

مدارک ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالاهای وارداتی نیازمند داشتن اسناد و مدارکی مثل اظهارنامه واردات، تصویر کارت بازرگانی، ترخیصیه، بارنامه، فاکتور خرید و اعلامیه تامین ارز است. پیش فاکتور و مجوز ثبت سفارش، بیمه نامه، پروانه بهره‌برداری شرکت و داشتن مجوزهای قانونی برای ترخیص کالا و داشتن پروانه و وکالتنامه از مواردی است که در این زمینه نیازمند آماده و ارائه کردن است.

آموزش ترخیص کالا

مراحل ترخیص کالا

برای ترخیص کالا از گمرک باید از مراحل گوناگونی عبور کرد و در هر مرحله رعایت دقت لازم برای جلوگیری از ایجاد مشکل و موانع بر سر راه ترخیص، لازم است. در ادامه آموزش ترخیص کالا از گمرک به صورت قدم به قدم ارائه خواهد شد:

مرحله اول، ورود داده‌­های اطلاعاتی و تنظیم سندها

هنگامی که کالای مورد نظر به گمرک وارد می­شود، صاحب کالا باید سندهای مربوط به کالا را آماده ارائه نماید، آن­ها را مورد بررسی و کنترل­های لازم قرار دهد و در نهایت برای تنظیم اظهارنامه گمرکی آماده شود. به همین دلیل لازم است در این بخش از آموزش ترخیص کالا، به معرفی اسنادی که برای تنظیم اظهارنامه برای واردات قطعی مورد نیاز هستند، پرداخته شود:

  • حداقل یک کپی از کارت بازرگانی که دارای اعتبار باشد، باید تهیه شود.
  • فرم اظهارنامه برای کالا باید در سامانه EPL گمرک تنظیم و سپس ثبت شود.
  • قبض انباری که کالا در آن انبار شده، بارنامه و ترخیصیه باید آماده شوند.
  • پیش­فاکتور باید ارائه گردد.
  • گواهی مبداء حتماً باید در دسترس و آماده ارائه باشد.
  • سیاهه یا فاکتور خرید تهیه شود.
  • لیست عدل­بندی کالا، مدرک بیمه و مجوزی با عنوان ثبت سفارش باید تهیه و تنظیم شود.
  • اگر پرداخت بهای کالا به روش اعتبار اسنادی باشد لازم است نامه برات یا اعلامیه تأمین ارز آماده گردد.

اگر خریدار به طور کامل با آموزش ترخیص کالا آشنا باشد می­داند که مدارکی وجود دارند که بر حسب مورد و با توجه به نوع و شرایط ترخیص ممکن است مورد نیاز باشند که شامل موارد زیر می­شوند:

  • مجوزهای قانونی گوناگون مانند مجوز استاندارد، مجوز بهداشت، مجوز انرژی اتمی، مجوز قرنطینه و …
  • بروشور یا کاتالوگ کالا
  • اگر در مقابل صادرات، واردات انجام شود باید پروانه صادراتی نیز تهیه شود.
  • کارت حق العملکاری و یا وکالت­نامه رسمی از صاحب کالا

لازم به ذکر است که همه این مدارک در بدو شروع مراحل ترخیص کالا مورد نیاز نیستند بلکه در حین مراحل و یا بعد از تکمیل اظهارنامه به آن­ها احتیاج است. ولی به طور کلی اغلب مدارک و اسناد ذکر شده در بالا باید به درستی و با دقت تهیه شوند تا با تکیه بر آن­ها صاحب کالا بتواند فرم پیش­نویس اظهار کالا به گمرک را تنظیم و تکمیل نموده و در اخر به ثبت برساند.

مرحله­ ی مهم در آموزش ترخیص کالا: تنظیم اظهارنامه

تنظیم اظهارنامه امری بسیار مهم و دقیق است که اگر در آن اشتباهی صورت بگیرد می­تواند مشکلاتی به همراه داشته باشد. در حال حاضر برای تکمیل این فرم صاحب کالا احتیاجی به مراجعه حضوری ندارد بلکه از طریق سیستم آنلاین EPL می­تواند فرم پیش­نویس را دریافت کرده و آن را تکمیل کند. سپس کلیه اطلاعات را به طور دقیق در سامانه ثبت نماید. در آخر فرم تکمیل شده اظهار نامه باید توسط صاحب کالا به امضاء رسیده و به دایره احراز هویت گمرک تحویل داده شود.

امکانی که در سال­های اخیر برای بازرگانان فراهم شده این است که افراد هنگامی که برای اولین بار کالایی برای اظهار به گمرک دارند، اطلاعات خود را به صورت کامل به سیستم کدینگ گمرک ارائه می­دهند. در این حالت یک کد به نام شماره کدینگ به آن­ها تعلق می­گیرد تا برای دفعات بعد بتوانند به سادگی اطلاعات خود را در سیستم گمرک با این کد بازیابی نمایند و احتیاجی به وارد نمودن چندباره اطلاعات نباشد.

آموزش ترخیص کالا
آموزش ترخیص کالا

اظهار نهایی کالا

برای آموزش ترخیص کالا به صورت کامل و دقیق باید در نظر داشت که اظهار کالا تنها با تهیه فرم اظهارنامه و تحویل آن به بخش احراز هویت، انجام نمی­شود. بلکه پس از این مرحله  می­توان گفت بررسی­ها و کنترل­های گمرک آغاز می­شود. در این هنگام شماره­ای که به نام شماره کوتاژ معروف است به اظهارنامه اختصاص داده شده و در آن درج می­گردد. اکنون می­توان کالا را اظهار شده در نظر گرفت. مدارک تهیه شده در مراحل قبل به اظهارنامه پیوست و اظهارنامه لاک و مهر می­شود. از این مرحله به بعد صاحب کالا اجازه دست­کاری هیچ یک از اسناد را بدون اطلاع گمرک ندارد.

احراز مالکیت و احراز شرایط

در این مرحله از مراحل آموزش ترخیص کالا به معرفی احراز مالکیت و سپس صلاحیت مالک پرداخته می­شود. گمرک در این مرحله بررسی­هایی انجام می­دهد تا اطمینان حاصل کند مالک کالای اظهار شده به درستی معرفی شده باشد. اسنادی مانند مدارک خرید، مدارک حمل کالا و حواله ترخیص می­تواند مالکیت صاحب کالا را به اثبات برساند. بعد از آن نوبت به احراز شرایط یا احراز صلاحیت مالک می­رسد. یعنی گمرک بررس می­کند که مالک کالا به گمرک بدهی نداشته باشد، کارت بازرگانی او دارای اعتبار باشد، مالک ممنوعیتی برای دخل و تصرف در اموالش نداشته باشد و هر گونه موانع قانونی برای شرکت فرد در فعالیت­های تجاری کنترل می­شود.

کنترل اسناد

در این بخش از ترخیص کالا گمرک بررس می­کند که اسناد ارائه شده با آن چه در اظهارنامه بیان شده مطابقت داشته باشند. اگر کسی به دنبال آموزش ترخیص کالا از گمرک است خوب است بداند بسیاری از اسناد مورد نیاز باید در این مرحله حتماً آماده باشند اما برخی از آن­ها را ضمن ارائه تعهد رسمی می­توان در پایان و قبل از خارج کردن کالا از گمرک ارائه داد.

آموزش ترخیص کالا
آموزش ترخیص کالا

مسیر ترخیص کالا و ارزیابی

هر محموله­ای از یک مسیر خاص مراحل ترخیص را پشت سر می­گذارد که تعیین این مسیر به عهده گمرک است. سیستم کامپیوتری گمرک با در نظر گرفتن شرایط و نوع کالا و گاهاً حتی تصادفی، هر یک از مسیرهای سبز، زرد و قرمز را برای ترخیص محموله تعیین می­نماید. این مسیرها مشخص می­کنند که برای ترخیص کالا به چه کنترل­ها و بررسی­هایی نیاز است.

اگر مسیر انتخابی سیستم قرمز باشد، گمرک یک کارشناس ارزیاب را برای انجام بررسی­های لازم در نظر می­گیرد. در اینجا در واقع آموزش ترخیص کالا به مراحل پایانی نزدیک شده است. پس از انجام تمام بررسی­ها اگر مشکلی نباشد صاحب کالا با پرداخت هزینه­های گمرک و انبارداری و حمل و نقل می­تواند کالای خود را ترخیص نماید.

ترخیص از گمرک های کشور:

برای کسب اطلاعات بیشتر با ترخیص کالا از گمرک های کشور می توانید مقالات مربوط به هر کدام را جداگانه مطالعه فرمایید.

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *