صادرات و واردات از بخشهای مهم اقتصاد هر کشور است که ذهن دولتمردان و اقتصاددانان را به خود مشغول میکند. بنابراین دوره آموزش صادرات و واردات از مقولههایی است که در سیستم اقتصادی هر کشور برای کسانی که وارد این مقوله میشوند، از ضروریات، محسوب میشود.
شرکتهایی که در زمینه بازرگانی تشکیل میشوند باید مهمترین هدف خود را علاوه بر مبادلات بازرگانی، بر ایجاد دوره آموزش صادرات و واردات کشور، پایهگذاری کنند. برای اطلاع از مبادلات بازرگانی و بازار اطراف خود باید این دوره را جدی گرفته و آن را در صدر کارهای خود قرار دهیم. بنابراین از اینجا شروع میکنیم.
در دوره آموزش صادرات و واردات چه میآموزیم؟
در دوره آموزش صادرات و واردات اولین مرحله این است که بدانیم برای شروع کار باید کارت بازرگانی داشته باشیم.
کارت بازرگانی سندی است که با داشتن آن، میتوان در واردات و صادرات کالا فعالیت کرد. کارت بازرگانی را اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستانها، به نام کسانی که متقاضی امر تجارت هستند صادر میکند. این را شاید بتوان اولین مرودی دانست که در دوره آموزش صادرات و واردات، باید مورد توجه قرار داد.
چگونه مجوز صادرات و واردات کالا بگیریم؟
دومین مسئلهای که در دوره آموزش صادرات و واردات اهمیت دارد، آشنایی به قوانین مربوط به صادرات و واردات در زمینه داشتن مجوز است. برای واردات و صادرات در ابتدا باید مجوز خرید و فروش دریافت کنیم. داشتن مجوز فروش جزو قوانین واردات کالا است. مجوز فروش عبارت از موافقت با واردات کالا است که در طی یک پروفرما اظهار شده و موافقت برای ورود کالا را مد نظر قرار میدهد. برای دریافت مجوز ورود باید مدارک مورد نیاز در این زمینه را ارائه دهیم.
- درخواست کتبی وارد کننده برای گرفتن مجوز ورود مواد اولیه در زمینه غذا و آشامیدنی که در سربرگ شرکت آمده باشد و مهر و امضای مدیرعامل را داشته باشد.
- کامل کردن چک لیست درخواست مجوز ورود مواد غذایی و آشامیدنی
- پیش فاکتور و دو برگ از تصویر آن در سربرگ تولید کننده و یا ذینفع در این زمینه. شماره و تاریخ پروفرما، نام کامل آن و نام شرکت و کشور تولید کننده، وزن یا تعداد کالا و مبدا حمل و نام تجاری و نام شرکت کننده آن.
چگونه مجوز ترخیص کالا بگیریم؟
از دیگر مواردی که در دوره آموزش صادرات و واردات از اهمیت زیادی برخوردار است و باید به آن توجه شود، ترخیص کالا یا محموله توجه کردن به نوع کالا، وارد کننده آن و مدارک ارائه شده به روشهای مختلف است.
برای اینکه در زمینه ترخیص کالا بهتر عمل کنیم باید در دوره آموزش صادرات و واردات، قوانین ترخیص کالا نیز آموزش داده شود. ترخیص مواد اولیه تولید کالا، ثبت شده و پروانه بهداشتی ورود معتبر است. نام کالا، کارخانه و کشور تولید کننده آن در فاکتور و گواهی بهداشت، با پروانه بهداشتی و بانک اطلاعاتی آن در سایت سازمان غذا تطبیق داده شود.
صادر کردن مجوز ترخیص کالا اگر قسمت مربوط به آزمایش کالا تکمیل باشد مسئولیت آزمایش مواد اولیه آن و تایید قابلیت مصرف انسانی بر عهده صاحب کالا و مسئول فنی واحد تولیدی خریداری کننده ماده اولیه در زمینه مجوز ترخیص و مصرف است که باید ۳ماه پیش از تمام شدن اعتبار پروانه بهداشتی، آن را تمدید کرد.
برای اطلاعات بیشتر به مقاله ی شرکتهای ترخیص کالا در تهران نگاهی بیندازید.
سنجیدن هزینههای مرزی
مشخص است که مبادلات تجاری هزینه خاص خود را دارد اما به این مقدار هزینه، باید هزینههای حمل و نقل بینالمللی را هم اضافه کرد.
بنابراین در دوره آموزش صادرات و واردات باید وضعیت گمرک کشور خود و قوانین مربوط به صادرات و واردات در آن را بیاموزید. علاوه بر این، باید هزینههای کمیسیونها برای نمایندگی و وضعیت بیمه و هزینههای مربوط به کارگزارن را در نظر گرفته و آنها را محاسبه کنید.
علاوه بر آنچه گفته شد باید هزینههای غیرمستقیم مثل ترجمه برچسب و هزینههای تبدیل ارز و تاثیر آنها در مبادلات کالا را نیز برای کسانی که به دنبال صادرات و واردات هستند در نظر گرفت.
همکاری با دولت در زمینه صادرات و واردات کالا
در دوره آموزش صادرات و واردات میآموزید که میتوانید در کنار دولت، مبادلات تجاری خود را انجام دهید.
بنابراین میتوانید روند فعالیتهای خود را در نظر گرفته و اجازه کمک به آنها را در موارد مختلف بدهید. دوره آموزش صادرات و واردات در این مورد میتواند به بازرگانان کمک کند که ذهنیت جامعتری در مورد بازارهای خارجی ارائه دهند.
شناسایی اعتبارنامهها
مهمترین نکتهای که در دوره آموزش صادرات و واردات باید به آن توجه کرد، این است که نوع پرداخت در تجارت بینالملل با اعتبارنامه LC انجام میشود. این اعتبارنامه میتواند آسیبهای مالی برای هر دو کشور را کاهش دهد. اعتبارنامه مزبور اطمینانی است که بانکها برای پرداختن هزینهها و دریافت کالا به دو طرف در معامله پرداخت میکنند.
شناسایی کارگزاران و امور حمل و نقل
حمل و نقل کردن محصولات قسمتی از پروسه مربوط به صادرات واردات است. این مقوله جزی بزرگی از تجارت بینالمللی است. متقاضیان تجارت بین الملل باید فرستندههای مربوط به خود را شناسایی کرده و راههای ارتباطی با خود و اطرافیان خود را شناسایی کنند. این افراد باید پروسه حمل و نقل را پیگیری کرده و به افراد دسترسی داشته باشند. در دوره آموزش صادرات و واردات باید امور حمل و نقل به طور کامل آموزش داده شود زیرا ممکن است برای پیگیری مجبور به وارد شدن در روندهای حقوقی باشند.
ارتباط با مشتری خارجی
دوره آموزش صادرات و واردات کالا به صورت یک معامله است که موفقیت در اقتصاد را بر طبق میزان اعتبار فرد برای وی ایجاد میکند.
بنابراین افراد باید بدانند که تنها یک وارد کننده یا صادر کننده نیستند و رفتار آنها میتواند نشانی از فرهنگ آنها تلقی شود. بنابراین داشتن تصویر درست از کشور خود و کشور مورد مبادله در زمینه فرهنگ و آداب و رسوم و انسانیت، میتواند مواردی باشد که در زیر مباحث تخصصی خود آنها را نیز مد نظر قرار دهد.
برگزاری دوره آموزش صادرات و واردات یکی از گزینههایی است که باید نسبت به آن وسواس نشان داد و آن را جدی گرفت زیرا آموزش صحیح در این زمینه میتواند منجر به شکل دادن سیستم اقتصادی صحیح و سود آور شود.