بهترین کالا برای صادرات
بدیهی است افرادی که در پی تجارتی سودمند از طریق صادرات به خارج کشور هستند، به دنبال بهترین کالا برای صادرات باشند تا بهترین سوددهی را داشته باشند و سرمایه خود را در معاملهای مطمئن به کار بندند. اما خوب است قبل از این که به بررسی بهترین کالاهای صادراتی ایران بپردازیم، کمی بیشتر درباره مقوله صادرات و تأثیر آن بر اقتصاد کشور بدانیم. زیرا در همه کشورها، صادرات به عنوان قسمتی مهم از اقتصاد آنها به شمار میرود و از همین بسیاری برخوردار است.
چرا صادرات اهمیت دارد؟
صادرات عبارتی است که برای برقراری ارتباط تجاری با بازارهای خارج کشور به کار میرود. میتوان گفت صادرات عنصری کلیدی و مهم در ارتقاء سطح اقتصادی کشور است بخصوص اگر صادرکنندگان بهترین کالا برای صادرات را با توجه به منافع اقتصاد کشور، انتخاب نمایند. در برخی از کشورها، میزان صادرات بیش از واردات است و این بدین معنا است که در این کشورها اصطلاحاً مازاد تجاری وجود دارد یعنی نرخ صادرات کشور نسبت به نرخ واردات مثبت است.
افزایش اقلام صادرات ایران باعث میشود واحد پول رواج بیشتری بیابد و بسیاری از کشورها که پذیرای کالاهای کشور ایران هستند وادار به استفاده از واحد پول آنها شوند که این خود باعث افزایش ارزش پولی میشود.
چه عواملی صادرات یک کشور را افزایش میدهد؟
هنگامی که آمار صادرات بالاتر باشد، انتخاب بهترین کالا برای صادرات آسانتر است و تاجر گزینههای زیادی برای انتخاب به عنوان کالای صادراتی پیش روی خود دارد. به طور کلی میتوان گفت هر چقدر تولید ملی افزایش یابد، صادرات کشور نیز افزایش خواهد یافت. دولت یک کشور میتواند با در اختیار گذاشتن تسهیلات مناسب و معافیتهای مالیاتی و همینطور حمایت از تاجران سرمایهگذار در حوزه صادرات کالا، به بالا رفتن نرخ صادرات کمک کند. همچنین اگر موانع موجود بر سر راه صادرات کالا در زمینه گمرک برطرف شود، مسیر برای صادر کردن انواع کالاها به سایر کشورها هموارتر خواهد شد. البته نقش تولیدکنندگان را نیز در این حوزه نباید نادیده گرفت، تولید محصولات باکیفیت با بستهبندیهای مناسب خود میتواند امکان عرضه موفقیتآمیز کالاهای داخلی را در بازار جهانی افزایش دهد.(۱)
انتخاب بهترین کالا برای صادرات
شاید به طور کلی بسیاری از افراد هنگامی که اسم از صادرات بیاید بلافاصله به یاد محصولات نفتی بیفتند ولی آمار نشان میدهد کالاهای دیگری نیز هستند که در لیست بهترین کالا برای صادرات توسط تاجران ایرانی، قرار میگیرند. گفته میشود در سال گذشته کالاهایی از جمله عسل، خشکبار، مواد معدنی،، خرما، سنگ تزئینی، صنایع دستی و محصولات شیمیایی از نظر صادرات بسیار پرسود بودهاند و منعت بسیاری را متوجه صادرکنندگان کردهاند. اما اگر به لحاظ گمرکی بررسی شود میتوان هر یک از موارد زیر را به عنوان بهترین کالا برای صادرات معرفی نمود:
-
خاویار:
ایران را میتوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خاویار در سطح جهان دانست که هر ساله مقدار زیادی خاویار به کشورهایی نظیر سوئد، انگلستان، ژاپن، فرانسه، کره جنوبی، عمان، قبرس و نروژ صادر میکند. گرچه خاویار کالایی است که در حوزه صادرات منفهت بسیاری دارد اما متأسفانه باید عنوان کرد که با توجه به ورود برخی از ماهیها به خزر که با زیستبوم این دریاچه سازگار نیستند و به دلیل مشکلاتی که توسط کشورهای همسایه خزر برای این دریاچه ایجاد شده است، گونههای ماهی خاویار در خطر انقراض قرار گرفتهاند.
-
خرما:
اقتصاد ایران به میزان زیادی وابسته به کشاورزی آن است. سالهای بسیاری است که کشور ایران یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده خرما محسوب میشود. در واقع اگر بخواهیم بررسی کنیم که بهترین کالا برای صادرات در ایران چیست، میتوانیم خرما را نیز در نظر بگیریم. بر طبق بررسیهای انجام شده در سالهای اخیر، صادرات خرما برای ایران میتواند بسیار سودبخش باشد. با برنامهریزی مناسب سیاسی و اقتصادی میتوان جایگاه این محصول مهم را در میان محصولات صادراتی پرسود، ثبات بخشید.
-
فرش ایرانی:
با توجه به سیاست مبنی بر گسترش دادن صادرات کالاهای غیرنفتی به سایر کشورها، ایران سعی کرده است با بیشترین توان در بازارهای جهانی حاضر شود و حرفی برای گفتن داشته باشد. صنعت فرشبافی و صادرات فرش میتواند گزینه بسیار مناسبی برای افزایش صادرات غیرنفتی ایران باشد و کشور ما را در تجارت جهانی به موفقیتهای بیشتری برساند.
-
زعفران:
زعفران محصولی است که در ایران با تولید نود و پنج درصدی، میتواند بهترین کالا برای صادرات باشد و در حال حاضر به ۴۵ کشور مختلف در جهان صادر میشود. البته از میان این ۴۵ کشور، اسپانیا به تنهایی، یک چهارم زعفران ایران را خریداری میکند و در پیشبرد تجارت زعفران ایرانی نقش بسیار تأثیرگذاری دارد. این کشور خود زعفران ایران را خریداری کرده و سپس با برند اسپانیا به ۱۴۰ کشور دیگر صادر مینماید. (این عمل اسپانیا قبلاً به تأیید مقامات مربوطه در ایران رسیده است.)
به جز ۴ موارد بالا، محصولات و کالاهای دیگری نیز هستند که هر کدام میتوانند بهترین کالا برای صادرات باشند از جمله: محصولات نساجی، انگور، تنقلات، محصولات کشاورزی، رادیاتور، وسایل آشپزی، چنگال، گوشتکوب، زودپز، محصولات مجتمع تولیدی فولاد مبارکه، محصولات بوتان،اوره، ژئوسنتتیک، پلاستیک، الکترود و خازن، لوله، لاستیک سنتزی، متانول، پلیپروپیلن و پلیاتیلن و همانطور که در ابتدا ذکر شد محصولات پالایشگاهی و پتروشیمی، نفت و …
چرا باید صادرات غیرنفتی را گسترش بخشید؟
خصیصه مهم اقتصاد ایران که همیشه همراه آن بوده است، وابستگی این کشور به صادرات محصولات نفتی بوده است. درآمد ناشی از صادرات نفتی ایران، بخش مهمی از درآمدهای کشور را به خود اختصاص داده و نقطهای کلیدی در اقتصاد ایران محسوب میشود. اما با توجه به تحولات سیاسی چند سال اخیر مانند تحریمهای مختلف، صادرات نفت و محصولات نفتی کاهش یافته است. به همین دلیل در وضعیت کنونی بسیار اهمیت دارد که بتوان کالاها و محصولات دیگر را به نحوی وارد تجارت جهانی ایران کرد که توان رقابت با بازارهای جهانی را داشته و درآمدی برای کشور به همراه داشته باشد که کسری صادرات نفتی را جبران کند. به عبارتی باید با برنامهریزی وسیاستگذاریهای مناسب زمینهای فراهم کرد که بهترین کالا برای صادرات، تنها نفت و محصولات نفتی نباشد.
خریداران عمده محصولات صادراتی ایران کدام کشورها هستند
حال که فهمیدیم بهترین کالا برای صادرات ایران چه کالا یا کالاهایی است، خوب است درباره مهمترین کشورهای پذیرنده این کالاها نیز بیشتر بدانیم. آمار نشان میدهد کشورهایی آسیایی کره، عراق، چین، امارات بیشترین میزان واردات کالا را از کشور ایران داشتهاند. البته میزان صادرات کالا به این کشورها در سالهای مختلف یکسان نیست.