ترخیص کالا

مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان

ترخیص کالا از گمرک بازرگان

گمرک در مرز ترکیه به عنوان کشوری که رتبه سوم را بین شرکای تجاری کشور ما دارد و هر سال میزان قابل توجهی تجارت بین این کشور و ایران صورت می گیرد، اهمیت خیلی زیادی دارد. این گمرک مثل دیگر گمرک هایی که در جای جای نقاط مرزی ایران قرار دارند، شامل قوانین محکمی در مورد ورود یا خروج کالاها به کشور است و تاجرانی که قصد صادرات به ترکیه و یا واردات کالا از این کشور را دارند، برای اطمینان از اینکه می توانند کالای خود را به کشور وارد کنند باید به مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان مسلط باشند.

عدم آگاهی کافی در مسائل مرتبط با ترخیص کالا از گمرک می تواند از نظر مالی ضرر زیادی به تاجر بزند. چون پروسه خارج کردن یک کالا از گمرک دارای ریزه کاری ها و جزئیات زیادی در قوانین است و نادیده گرفتن یک نکته کوچک در این بین می تواند باعث شود که کالا مدتی بیشتر از آنچه که لازم بوده در گمرک باقی بماند و در آخر ارزش مالی خود را کاملا از دست بدهد یا دچار افت قیمت شود.

ترخیص کالا از گمرک بازرگان

طی نکردن مراحل ترخیص کالا در زمان های طولانی به تاجر صدمه مالی وارد می کند.

البته این پروسه می تواند به شکل های متفاوت تغییر کند و با تغییر روابط بین دو کشور، قوانین گمرک بین ایران و ترکیه یعنی گمرک بازرگان هم تغییر می کند. مثلا تعرفه های موجود برای کشورهایی که با ایران رابطه دوستی دارند کمتر است.

مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان

مرحله اول: این مرحله با ورود کالا به گمرک آغاز می شود و شامل ارسال اظهارنامه و مدارکی است که تاجر یا نماینده قانونی او از قبل آماده کرده است. اظهارنامه تمام اطلاعات اصلی و مهم مرتبط با کالای ورودی را بیان می کند و کارشناس با مقایسه بار و اظهارنامه تصمیم می گیرد که آیا بار  ترخیص شود یا نه.

مهم ترین مسائلی که در اظهارنامه بیان می شوند و باید مورد تایید کارشناس قرار بگیرند، جنس و هویت کالا است. و بعد از آن باید بیان کنید که این کالا در چه اندازه هایی قرار دارد و وزن و حجم آن را نیز بیان کنید.

علاوه بر این باید هویت دقیق فردی که کالا متعلق به او است در اظهارنامه بیان شود.

مرحله دوم: قدم بعدی در مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان این است که مشخص شود کالا باید چه مسیری را در گمرک طی کند. سه روش برای گرفتن تاییدیه خروج کالا در گمرک وجود دارد که برای آسان شدن، آن ها با رنگ های مختلف تعیین می کنند.

یکی از مراحل ترخیص، کارشناسی و کنترل بار است.

این سه مسیر با رنگ های سبز، قرمز و زرد شناخته شده و هر کدام بیانگر کارهایی است که قبل از ترخیص یک کالای خاص باید انجام شود.

  • در مسیر سبز متقاضی معمولا اسناد خود را کامل تحویل داده و فورا به صندوق می رود و گاهی نیز لازم است که مجوزهایی را تهیه کند تا مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان تکمیل کند.
  • در مسیر سبز، لازم است ارزش کالا توسط گمرک تعیین شود، در این زمان کارشناس این اداره اقدام به بررسی کالای موجود در گمرک می کند و در نهایت متقاضی را برای پرداخت هزینه ها می فرستد.
  • مسیر آخر یعنی قرمز کمی طولانی تر است و برای کالاهایی است که علاوه بر کارشناسی مدارک، به صورت فیزیکی نیز کنترل می شوند. مجوزهای آن ها بعد از کنترل گرفته می شود و بعد از اتمام ارزش گذاری کالا توسط کارشناس، هزینه های آن پرداخت می شود.

مرحله سوم: در این قسمت از مسیر تاجر یا نماینده او باید مدتی برای گرفتن نتیجه از کارشناس گمرک صبر کنند. اگر کارشناس تصمیم بگیرد که موارد بیان شده در اظهارنامه و بار واقعی با هم تطابق دارند و اسناد اولیه کامل هستند، تاجر را از این مسئله آگاه می کند تا وارد مرحله بعد شود.

چهارمین قدم در بین مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان، تاجر را ملزم به دریافت مجوزهای ضروری می کند. طبق قوانین کشور هر نوع کالایی که از مرز بازرگان یا دیگر مرزهای کشور وارد ایران شود باید  بعضی ویژگی های خاص را داشته باشد یعنی مطابق استانداردهای ایران باشد. این مسئله باعث می شود تاجر برای گرفتن تاییدیه از سازمان های مربوطه اقدام کند و بعد از به دست آوردن اسنادی که نشان می دهد کالاهای مورد نظر دارای استانداردها و مجوزهای لازم هستند، این اسناد را به اداره گمرک تحویل می دهد.

بعد از آن کارشناس دوباره مدارک و مجوزهای دریافت شده را چک می کند و در صورت تصدیق شدن مدارک، نوبت به قدم بعدی از مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان می شود که پرداخت هزینه های گمرک است.

گمرک برای نگهداری و کارشناسی کالاها مبلغ هایی را از تاجران و شرکت ها دریافت می کند و در آخر اجازه خروج کالا از گمرک و ورود آن به خاک ایران صادر می شود.

در نهایت با استفاده از باربری های محلی یا هر نوع ماشین حملی که تاجر تهیه کند، کالا را به مقصد اصلی آن می رسانند.

هزینه های ترخیص کالا از گمرک بازرگان

مهم ترین هزینه هایی که تاجر یا نماینده او در گمرک باید بپردازند، شامل هزینه های انبار و نگهداری کالا در آن است. همینطور تاجر ملزم است برای کارشناسی شدن کالا توسط متخصص ها در گمرک هزینه بپردازد.

در همه مراحل ترخیص کالا هزینه هایی به تاجر تحمیل می شود.

از دیگر هزینه هایی که مالک کالای خارجی در گمرک باید بپردازد، مالیات است. هر نوع دارایی در کشور ایجاد مالیات می کند و واردات کالاهای تجاری خارجی نیز از این قاعده پیروی می کند.

همینطور برای تخلیه بار از انبار و بارگیری و حمل آن تا مقصد مورد نظر شامل هزینه هایی خواهد بود.

چند نکته که بهتر است بدانید

۱ – کوتاژ کالا در واقع شماره ای است که با آن، کالا در گمرک شناخته می شود. در واقع بعد از تایید شدن در گمرک و شناخت مسیری که برای ترخیص لازم دارد، کوتاژ می گیرد تا در آینده راحت تر شناخته شود.

۲ – برای ترخیص شدن محصولات، نیازی به طی شدن هر سه مسیر سبز و قرمز و زرد نیست و یکی از این مسیرها توسط کارشناس مشخص شده و به شما اطلاع داده می شود.

۳ – تعرفه کالا و هزینه های گمرک با هم تفاوت دارند. هر چند هر دوی این موارد در گمرک پرداخت می شوند اما تعرفه مبلغی ثابت است و به اوضاع سیاسی دو کشور مبدا و مقصد بستگی دارد ولی هزینه گمرک متغیر و بسته به مسیر ترخیص کالا است.

موضوع پیشنهادی: سایت ترخیص کالاها

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *