در این مقاله قصد داریم شما را با دوره ترخیص کالا در ایران آشنا کنیم . شما برای ترخیص کالا از گمرک باید از شرکت های معتبر بازرگانی که نیروهای متخصص و مدیریتی متمرکز که تجربه و دانش بسیار بالایی در دوره ترخیص کالا دارد فعالیت می کند استفاده کنید . این شرکت ها به شما کمک می کنند که به درستی کالای خود را ترخیص کنید و با مشکلات احتمالی مواجه نشوید .
مراحل دوره ترخیص کالا
دوره ترخیص کالا از گمرک مراحل نسبتا پیچیده ای دارد و برای انجام این امر بهتر است که دانش این کار را داشته باشید . قبل از هرکاری شما باید مدارک زیر را همراه خود داشته باشید :
- اظهارنامه وارداتی
- تصویر کارت بازرگانی
- قبض انبار
- بارنامه
- ترخیصیه
- گواهی مبدا
- سیاهه یا فاکتور خرید
- اعلامیه تامین ارز به همراه نامه برات (اگر به صورت برات اعتبار اسنادی پرداخت شده باشد )
- پیش فاکتور (پروفرما)
- مجوز ثبت سفارش
- لیست عدل بندی
- بیمه نامه
- پروانه بهره برداری ( مختص شرکت های تولید کننده )
- در صورت وجود کاتالوگ و بروشور
- مجوزهای قانونی ترخیص کالا
- وکالتنامه رسمی
- پروانه صادراتی
اظهار نامه
بعد از فراهم کردن مدارک بالا ابتدا باید اظهارنامه را تنظیم و ثبت کنید . اظهارنامه شامل دو فرم :۱۱۱ و ۱۲۱ می باشد . در فرم ۱۱۱ سوالاتی در مورد شخص وارد کننده و کالای وارداتی پرسیده می شود ، و در فرم ۱۲۱ اطلاعات اقلام کالا وارداتی را باید وارد کنید . اگر تنها یک قلم کالا باشد فقط بررگه A پر می کنید در غیر اینصورت اگر تعداد اقلام زیاد باشد مشخصات هر دو کالا را در یک برگه وارد می کنید . بعد از تکمیل دستی باید اظهارنامه را به صورت اینترنتی در سیستم گمرک ثبت نمایید .
بعد از انجام مراحل بالا باید مدارک ذکر شده را به دایره فنی گمرک تحویل دهید و کارشناس دایره فنی مدارک را بررسی می کند . در ابتدا صلاحیت صاحب کالا را تشخیص می دهند ، این صلاحیت به این صورت است که اولا وی نباید به گمرک بدهکار باشد ، دوما شامل منع قانونی برای امور تجاری و یا در اموال خود دخالت نداشته باشد و در آخر کارت بازرگانی معتبر را داشته باشد . در گام بعدی کارشناس اسناد معتبر را مقایسه می کند و در صورت درست بودن کولاژ یا شماره ثبت برای بار صادر می شود .
بعد از آن اظهارنامه در سه مسیر زرد ، سبز ، قرمز قرار می گیرد که به صورت زیر است :
- مسیر سبز : کارشناس اسناد را به صورت اجمالی بررسی می کند .
- مسیر زرد : کارشناس اسناد را به صورت مفصل بررسی می کند .
- مسیر قرمز : کارشناس باید به صورت حضوری از محموله بازدید کند و استعلام گزارشات آزمایشگاه ، قرنطینه و . . . را می گیرد .
کارشناس بعد از انجام مراحل بالا اظهارنامه را با امضاء خود تایید و ثبت می کند . بعد از آن برای صادر شدن پروانه باید به صندوق محل صدور پروانه ، دفتر کل انبارها و در آخر به واحد خدمات گمرک مراجعه کنید در این مرحله کار شما به پایان رسیده و شما می توانید به درب خروجی مراجعه کنید و کالا خود را ترخیص کنید .
مجوزهای مورد نیاز برای ترخیص کالا
برای آشنایی کامل با دوره ترخیص کالا باید مجوز های مورد نیاز برای ترخیص کالا را به خوبی بشناسید . در صورت عدم آشنایی با این مجوز ها روند ترخیص کالا بسیار کند پیش می رود و در بعضی از مواقع کالا در گمرک متوقف می شود .تمامی مجوزها باید از سازمان های مربوطه تهیه شود و به این منظور صادر می شود که از ورود کالاهای غیر استاندارد و بی کیفیت جلوگیری شود .
مجوز های در دوره ترخیص کالا که باید با آن آشنا باشید به شرح زیر می باشد :
- مجوز استاندارد اجباری
- مجوز وزارت راه
- مجوز حمل کالا
- مجوز قرنطینه ( گواهی بهداشت نباتی )
- مجوز بهداشت
- گواهی بهداشت کالا
- مجوز ارشاد
- مجوز از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
- مجوز سازمان انرژی اتمی
- ترخیص کالا با مجوز سازمان محیط زیست
گمرکات موجود در ایران
در ایران گمرکات نزدیک به ۶۰ گمرک مکانیزه می رسد .
برای دوره ترخیص کالا باید با معروفترین گمرکات موجود در ایران آشنا شوید در زیر آنها را به شما معرفی میکنیم :
برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی گمرک جمهوری اسلامی ایران و اهداف و وظایف آن مراجعه کنید.
۱٫ گمرک جلفا
یکی از گمرکات معروف که در دوره ترخیص کالا با آن آشنا می شوید گمرک جلفا می باشد . این گمرک در شهرستان جلفا و در نزدیکی تبریز با فاصله ۱۳۵ کیلومتری واقع شده است . جلفا در زمان شوروی یکی از دروازه های ورودی کشور بوده است و بیشتر کالاها از این منطقه وارد کشور میشد . جلفا با مساحت ۵۰۰۰۰۰ هکتار یکی از وسیع ترین گمرکات زمینی ایران می باشد که شامل توابع زیر می باشد :
- گمرک پل چوبی که در مرز ایران و نخجوان واقع شده است این گمرک بعد از فرودگاه مهرآباد از پرترددترین پایانه های کشور می باشد .
- بازارچه مرزی : این بازارچه در کنار پل چوبی تاسیس شده است .
- گمرک منطقه آزاد ارس : این گمرک در مساحت ۱۳۰ هزار هکتار توسط گمرک جلف تاسیس شده است . این منطقه بعد از کیش دومین منطقه آزاد است که در حال رشد می باشند و همچنین به دلیل تخفیفات مالیاتی و آسان و روان بودن مراحل اداری باعث رونق کار شده است .
منطقه آزاد ارس دارای ۷ بخش می باشد که شامل :
- منطقه آزاد جلفا
- منطقه آزاد نوردوز
- منطقه آزاد خمارلو
- منطقه آزاد اصلاندوز
- منطقه آزاد پارس آباد
- منطقه آزاد بیله سوار
- منطقه آزاد آزادلو (گرمی )
۲٫ گمرک دوغارون
یکی از گمرکات که در دوره ترخیص کالا با آن آشنا می شوید مجهزترین و پیشرفته ترین گمرک موجود در ایران است به نام دوغارون که در تایباد واقع در استان خراسان رضوی می باشد این گمرک با قدمتی بیش از صد سال یکی از قدیمی ترین گمرکات در ایران می باشد و در تمامی زمینه های واردات ، صادرات ، مسافری و ترانزیت فعال می باشد .
۳٫ گمرک بازرگان
یکی دیگر از گمرکات معروف که در دوره ترخیص کالا با آن آشنا می شوید گمرک بازرگان است ، این گمرک در مرز بازرگان شهرستان ماکو واقع شده است و در سال ۱۳۰۴ تاسیس شد . در ابتدا یک اتاق گلی کوچک با ۴ پرسنل در این گمرک مشغول بکار بودند و با گذشت زمان این گمرک به شهر ماکو انتقال یافت .