صادرات و واردات

قوانین مرز بازرگان برای ورود یا خروج کالا

قوانین مرز بازرگان

مرز بازرگان به عنوان راه اتصال ایران و ترکیه، نه تنها تجارت بین این دو کشور را ممکن می کند، بلکه به تجار ایرانی فرصت تجارت با همه کشورهای همسایه را می دهد و به همین دلیل برای تجار اهمیت بالایی دارد که قوانین مرز بازرگان را به خوبی بدانند تا بتوانند کالاهای خود را به آسانی از ایران خارج یا به آن وارد کنند.

قوانین مرز بازرگان

قوانین مرز بازرگان برای ورود یا خروج کالا:

۱ – مرز بازرگان مثل تمام گمرک های ایرانی فقط اجازه ورود و خروج کالاهای مجاز را می دهد.

۲ – همه ی کالاهایی که از گمرک بازرگان وارد خاک ایران می شود یا به کشورهای دیگر فرستاده می شوند باید مراحل ترخیص را طی کنند.

۳ – تهیه اسناد و مجوزهای لازم برای هر کالا ضروری است.

۴ – تاجر باید قبل از ترخیص کردن کالای خود هزینه های آن را پرداخت نماید.

قوانین مرز بازرگان شامل چه مراحلی برای ترخیص یک کالا است؟

قانونی بودن تجارت های بین المللی نیازمند ترخیص کالا از گمرک است. گمرک بازرگان و سایر گمرک های ایران برای اجازه مجوز خروج کالا چند مرحله را پیش روی تاجر یا نماینده قانونی او می گذراند.

مرحله اول:

در مرحله اول باید اظهارنامه ای برای ترخیص کالا نوشته و به گمرک ایران تحویل داده شود. در روش سنتی باید شخص به قسمت اداری گمرک مراجعه می کرد و مدارک را شخصا تحویل می داد. اما در حال حاضر امکان ارسال اظهارنامه و سایر اسناد به صورت مجازی فراهم شده و نیازی به مراجعه حضوری تاجر نیست.

ارسال اظهارنامه به گمرک بازرگان جزو قوانین این مرز است.

همچنین قوانین مرز بازرگان بیان می کند که فرستادن اظهارنامه باید به همراه اسناد خواسته شده باشد که عبارتند از:

  • اظهارنامه و یک نسخه از کارت بازرگانی دارای اعتبار قانونی
  • رسید قبض انبار که نشان دهنده تحویل کالا به انبار گمرک بازرگان است.
  • باید رسید بیمه کردن کالا را به عنوان یکی از مدارک تحویل بدهید.
  • همه مجوزهای رسمی از اداره های مختلف که برای یک کالا لازم است. مثلا گواهی های بهداشت برای کالاهای خوراکی یا استانداردهای لازم آن کالا
  • گواهی که نشان دهنده مبدا کالای مورد نظر باشد.

مرحله دوم:

مرحله دوم قوانین مرز بازرگان برای ترخیص کالا، احراز هویت کالا است. یعنی کارشناسان باید کالای فرستاده شده به انبار و اسناد مرتبط با آن را بررسی کنند و در صورت قانونی بودن کالا و کامل بودن مدارک مرتبط با آن، کالا توسط کارشناسان اداره گمرک تایید می شود و اظهارنامه ثبت خواهد شد.

مرحله سوم به کنترل کردن کالا توسط گمرک بازرگان اشاره دارد. به این معنی که مواردی مثل تعداد کالا، وزن آن، ارزش ارزی کالا و … که قبلا در اسناد ذکر شده بوده است را کنترل می کنند و از صحت و سقم آن مطمئن می شوند.

مرحله بعدی این است که برای کالا مجوزهایی را تهیه کنید. هر چند کالای شما در کشور مبدا تمام استانداردها و مجوزها را داشته اما طبق قوانین مرز بازرگان، ایران نیز باید برای ورود این کالاها مجوزها و استانداردها را تایید و صادر کند. همه کالاها باید مطابق قوانین سازمان بهداشت ایران بوده و سایر مجوزها را نیز کسب کنند.

مرحله پنجم تعرفه گمرکی را برای هر کالا مشخص می کند. بعد از اینکه کالاهای ورودی را با اسناد مرتبط آن مقایسه کردند و صحت آن ها بررسی شد، تعرفه گمرکی مشخص می شود و تاجر باید آن را بپردازد.

همچنین بعد از پرداخت تمام هزینه ها مثل تعرفه، هزینه انبار و … مجوز ترخیص را دریافت کرده و برای بارگیری کالاها اقدام می نماید.

طبق قوانین، بارگیری و خروج کالا از گمرک بازرگان در مرحله آخر انجام می شود.

در مرحله آخر کالا را از گمرک مرز بازرگان خارج می کند و به مقصد مورد نظر خود می برد.

قوانین مرز بازرگان وجود چه مجوزهایی را لازم می داند؟

۱ – بسیاری از کالاها که ممکن است اشعه های خطرناکی داشته باشند باید از طرف سازمان انرژی اتمی مجوز ورود به کشور را بگیرید. مثلا دستگاه های پزشکی دارای اشعه ایکس لازم است که این مجوز را دریافت کنند که نشان دهنده استاندارد بودن دستگاه مورد نظر است.

۲ – بخش بزرگی از تجارت اسباب بازی در ایران شامل واردات از کشورهای دیگر یا صادرات به آن ها می باشد. از آن جایی که این کالا در دسترس کودکان است و حساسیت بالایی ایجاد می کند، مجوزهای زیادی را طلب می کند که طبق قوانین مرز بازرگان و دیگر گمرک ها، مهمترین مجوز برای اسباب بازی از طرف کانون پرورش فکری کودکان صادر خواهد شد.

یکی از فرم های لازم در گمرک مرزی بازرگان، فرم ترخیص کالا می باشد.

۳ – قرنطینه با وجود ویروس کرونا در حال حاضر اهمیت خیلی زیادی پیدا کرده است به همین دلیل بدون وجود این مجوز، ترخیص هیچ کالای تجاری ممکن نخواهد بود.

۴ – بهداشت کشور باید تمام کالاهای دارویی و پزشکی، وسایل آرایشی و … را چک کرده و برای ورود آن ها مجوزهای لازم را صادر کند.

۵ – مجوز دیگری که در گمرک های ایران اهمیت پیدا می کند مجوز ارشاد است. بسیاری از کالاها برای ورود به این مجوز نیاز دارند و قوانین مرز بازرگان نیز به این موضوع تاکید می کند.

۶ – اگر از شرکت های حمل و نقل بین المللی خارجی برای حمل کالای خود استفاده کرده اید، به مجوز حمل کالا نیز نیاز خواهید داشت.

هزینه هایی که در مرز بازرگان باید بپردازید:

۱ – هر چند تهیه اسناد و ارسال آن ها به قسمت اداری گمرک به طور مستقیم هزینه ای را به گمرک نمی پردازد ولی چون تاجر برای تنظیم اسناد مقداری هزینه خواهد کرد، آن را جزو هزینه های مرز بازرگان دسته بندی کرده ایم.

۲ – طبق قوانین مرز بازرگان کالا بعد از ورود به این گمرک باید به انبار منتقل شده و کارشناسی شود.

نگهداری کالا در انبار گمرک بازرگان و کارشناسی آن توسط کارشناسان این گمرک هزینه هایی را می طلبد که بر عهده تاجر خواهد بود.

۳ – هزینه بارگیری کالا در گمرک و حمل آن به مقصد نهایی آن نیز توسط تاجر پرداخت می شود.

طبق قوانین گمرک بازرگان باید چه مواردی را در اظهارنامه بیان کنیم؟

  • تاجر باید هویت خود را در اظهارنامه ثبت کند یا اگر ارسال اظهارنامه توسط وکیل او انجام می شود، هویت مالک کالا باید بیان شود.
  • چه محصولی در چه اندازه و چه تعدادی به گمرک وارد شده است؟ طبق قوانین مرز بازرگان باید تعداد دقیق کالای ورودی ذکر شود.
  • ارزش مالی کالا نیز جزو مواردی است که در اظهارنامه بیان می شود.

البته تمام این موارد توسط کارشناس بررسی می شود.

مقاله پیشنهادی: معرفی کارت بازرگانی

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *