برای توضیح عواملی که در نرخ کرایه ترانزیت به اروپا دخالت دارند باید اول توضیح دهیم که ترانزیت چیست و در چه موارد کاربرد دارد.
در واقع ترانزیت یعنی فرستادن کالا به کشوری که بیش از یک مرز با کشور مبدا فاصله دارد. یعنی کالا برای رسیدن به مقصد خود باید دو یا چند کشور بگذرد و در نهایت به دست گیرنده برسد. ولی بارهای بین المللی در ابتدای راه مهر و موم می شوند و امکان بازرسی دقیق هر جنس در تمام گمرک هایی که آن را می پذیرند نیست. پس کشورهای واسطه قبول می کنند که تحت نظارت گمرک های مبدا و مقصد، ترانزیت کالا را انجام بدهند. البته هنوز بررسی های کلی روی بار انجام می شود و هزینه هایی را ایجاد می کند. با این حال ترانزیت که در دو حالت درون کشوری و برون مرزی انجام می شود هزینه هایی دارد که با توجه به نکات مختلف، تفاوت دارد. ما در این مقاله ترانزیت به مقصد اروپا را بررسی می کنیم.
نرخ کرایه ترانزیت به اروپا توسط شرکت های مختلف، متفاوت ارزیابی می شود. این اختلاف به دلیل وجود تفاوت در امکانات و امتیازاتی است که شرکت ها به درخواست کننده می دهد. هر کشور نرخ ثابتی برای ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی دارد. علاوه بر این در ترانزیت های جاده ای مسئله ای مثل هزینه سوخت ماشین و سایر هزینه های جاده ای پیش می آید که شرکت حمل در نظر خواهد داشت.
مسائلی که در نرخ کرایه ترانزیت به اروپا تاثیر دارند
۱ – نرخ ترانزیت هر کشور: هر کشور برای انجام ترانزیت نرخ خاصی دارد و با توجه به اینکه بار مورد نظر از چند کشور و چه کشورهایی رد می شود، کرایه متفاوت خواهد بود. شرکت حمل به نمایندگی از متقاضی تمام امور قانونی گمرک ها را انجام می دهد که این به معنی پرداخت نرخ اصلی ترانزیت در هر گمرک است.
با توجه به اینکه ترانزیت بار به چه مقصدی در اروپا انجام می شود، هزینه ترانزیت متفاوت خواهد بود.
۲ – برای تصمیم گرفتن در مورد اینکه کدام کشورها برای عبور کالا مناسب تر هستند، باید مشاوره تخصصی بگیرید. بسیاری از شرکت های حمل مشاوره را به صورت رایگان پیشنهاد می کنند اما بعضی از شرکت ها هم آن را جزو نرخ کرایه ترانزیت به اروپا به حساب می آورند که باعث افزایش هزینه ها می شود.
۳ – بسته بندی: ترانزیت کالا راهی طولانی و زمان بر است. کالا باید بهترین نوع بسته بندی را داشته باشد تا در طی مسیر طولانی رسیدن به مقصد صدمه نبیند. بسته بندی حرفه ای توسط کارکنان شرکت جمل انجام می شود و هزینه هایی را برای تاجر به همراه می آورد. همینطور به میزانی که بسته بندی و وسایل حجم زیادتری داشته باشند، افزایش هزینه ها هم در دستور کار خواهد بود.
۳ – نه تنها حجم، که وزن بار ترانزیت شده هم در هزینه های آن موثر است.
نکته ای که در مورد ترانزیت و نرخ کرایه ترانزیت به اروپا باید در نظر داشته باشید این واقعیت است که به دلیل موقعیت های تجاری زیادی که این مسئله ایجاد می کند، کشورهای مختلف در حال رقابت برای به دست آوردن نرخ بیشتر ترانزیت هستند که همین مسئله باعث می شود کرایه ها به صورت رقابتی تنظیم شود و نرخ آن پایین تر باشد و گزینه خیلی مناسبی برای حمل بار از ایران به کشورهای اروپایی باشد.
۴ – این مسئله که ترانزیت از طریق چه روش یا روش هایی انجام می شود نیز در نرخ آن موثر است. هر وسیله و راه برای ترانزیت کرایه های خاص خودش را دارد که در این قسمت به آن می پردازیم.
راه های حمل و نقل و نرخ کرایه ترانزیت به اروپا در این روش ها:
در کل چهار روش وجود دارد که می توان برای ترانزیت کالا از آن ها استفاده کرد. اما گاهی به علت فاصله بین دو کشور مبدا و مقصد، تاجر با مشورت شرکت حمل تصمیم به استفاده از دو یا چند روش به صورت ترکیبی می گیرد.
روش ۱: زمینی
جاده و کامیون ها – مرز زمینی هم هزینه کمی دارد و هم شرکت های معتبر زیادی در این زمینه وجود دارد که کار ترانزیت بار به اروپا را آسان می کند. در این روش کرایه ها پایین است ولی با توجه به این واقعیت که مقصد کدام کشور و شهر اروپا است، زمان رسیدن وسایل به مقصد متفاوت خواهد بود. یعنی در این روش نرخ کرایه پایین و نرخ زمانی بالا خواهد بود و این بستگی به تاجر دارد که آیا می خواهد این تناسب را قبول کند یا از روش دیگری استفاده کند.
نرخ کرایه ترانزیت جاده ای پایین است.
روش ۲: هوایی
نرخ کرایه ترانزیت به اروپا از طریق هوا کاملا مخالف نرخ جاده ای است. در این روش کرایه بالا و زمان کمی را به عنوان بها می پردازید. معمولا تاجرانی که کسب و کارهای کوچکتری دارند ترجیح می دهند جدول زمانی بزرگتر را قبول کنند و کرایه کمتری بپردازند ولی در شرایط خاص، هواپیما می تواند روش قابل قبولی باشد.
روش ۳: دریایی
دریا – ترانزیت دریایی هم زمان زیادی را ایجاب می کند. کرایه آن پایین خواهد بود ولی مقدار دقیق آن و اینکه آیا از روش جاده کمتر خواهد بود یا خیر به مسافت جاده ای و دریایی و جزییات دیگری بستگی دارد که تاجر باید در زمان مشاوره بررسی کند. البته وزن و حجم کالاها در این روش محدودیت کمتری خواهند داشت و تاجر می تواند بار خیلی بیشتری را از طریق دریا برای ترانزیت بفرستد.
روش ۴: ریلی
راه آخری که در نرخ کرایه ترانزیت به اروپا تفاوت ایجاد می کند، قطار است. البته قطار در تمام شهرها در دسترس نیست و گاهی استفاده از مسیر ریلی برای ترانزیت باعث می شود که تاجر مسیر خاصی را برای این کار انتخاب کند. تاجر با بررسی کردن تمام گزینه های خود و مسیر دقیق حرکت بارها تصمیم خواهد گرفت که آیا ترانزیت از طریق ریل قطار برای او سودی به همراه خواهد داشت یا خیر.
- نکته: روش دیگری وجود دارد که حاصل ترکیب این روش ها است. گاهی برای عبور بار از یک مرز، راه جاده ای در پیش گرفته می شود و بعد برای ادامه ترانزیت، روش دریایی یا هوایی استفاده می شود. تمام این جزییات بنا به صلاحدید تاجر و شرکت حمل انتخاب می شود و تاجر برای تخمین دقیق نرخ کرایه ترانزیت به اروپا باید با شرکت حمل مورد نظر خود تماس ایجاد کند.
استفاده از ترانزیت با روش های ترکیبی، مقدار هزینه ها را تغییر می دهد.
البته شرکت های متفاوت با توجه به سابقه و مهارت کاری خود، خدمات متفاوتی برای ترانزیت کالا در اختیار تاجر قرار می دهند و هزینه های متفاوتی نیز ایجاد می کنند.
مقاله پیشنهادی: صادرات به اروپا