انجام صادرات و واردات اصول و قوانین خاص خود را دارند. شما جنسی را میخرید یا میفروشید. هزینه آن را به صورت حواله منتقل میکنید که بسته به کشور مبدا میتواند به صورت حواله درهم به دبی باشد یا حواله لیر به ترکیه یا … در نهایت نوبت ارسال یا دریافت محصول میرسد و اینجاست که به اداره گمرک نیاز دارید.
گمرک جمهوری اسلامی ایران سازمانی است که همانطور که از نامش پیداست دولتی بوده و مسئولیت اجرای قوانین گمرکی و وصول حق و عوارض کالاهای وارداتی و صادراتی و ترانزیت کالا را به عهده دارد. برای توضیح دادن هر یک از بخشهای گمرک جمهوری اسلامی ایران با بخشهایی که تابع این سازمان هستند این نام تکرار خواهد شد. برای مثال مامورین گمرک جمهوری اسلامی ایران و یا اظهارنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران اصطلاحاتی است که در این زمینه کاربرد دارند. بنابراین میتوان گفت این سازمان یک سازمان اقتصادی است که در ایران وجود دارد. این نوع از سازمان در تمامی کشورهای رسمی جهان وجود دارد که وظایف مربوط به گمرک را بر عهده دارند.
نقش گمرک جمهوری اسلامی ایران
گمرک جمهوری اسلامی ایران به طور قانونی در زمینه تطبیق دادن واردات و صادرات مقررات مربوط به این موارد نقش دارد. این نقش عبارت از این است که نظارت صورت گیرد تا قوانین مربوط به ورود و صدور کالا توسط وارد کننده یا صادر کننده رعایت شود. محدودیت و ممنوعیتهایی که در این زمینه ایجاد شده است مراعات شود. نقش گمرک جمهوری اسلامی ایران در دادن معافیت یا تخفیف به موجب قانون در نظر گرفته میشود و گمرک در وصول حقوق و عوارض گمرک نیز نقش تعیین کنندهای دارد.
آرم گمرک جمهوری اسلامی ایران
آرم گمرک جمهوری اسلامی ایران، آرم جالب و زیبایی است این آرم که نماد گمرک کشور محسوب میشود از خود واژه گمرک گرفته شده است. در این آرم موارد گوناگونی در نظر گرفته شده است که نیازمند دقت بسیار است. برای مثال در این آرم به مفهوم واژه گمرک به عنوان دروازه اقتصادی بسیار توجه شده است. در این آرم یک نوار سبز به کار رفته که نماد ورود و صدور کالا است. نوار قرمز رنگی که در این آرم است به مفهوم کالاهای ممنوعه به کار رفته است. نوار سبز و قرمز و قرار گرفتن نوار سفید در بین آنها نمادی از پرچم کشور است. در آرم گمرک جمهوری اسلامی ایران دو نوار سیاه وجود دارد که نمادی از کنترل کالاها در گمرک است. خطوط تشکیل دهنده این آرم نمادی از حروف واژه گمرک هستند.
اهداف گمرک جمهوری اسلامی ایران
گمرک جمهوری اسلامی ایران یک سازمان دولتی است که تابع وزارت امور اقتصاد و دارایی است که نقش محوری در مبادی ورودی و خروجی کشور دارد. این سازمان در برابر اعمال حاکمیت دولت در جهت اجرا کردن قوانین گمرک و دیگر قوانین مربوط به صادرات و واردات مسئول است. این قوانین و موارد در مورد ترانزیت کالا، حقوق گمرکی، عوارض، مالیات و دیگر موارد مربوط به صدور یا ورود کالا نیز صدق میکند. این سازمان دارای تشکیلات و اجزا و واحدهای اجرایی مختلف است که هر یک بر اساس وظیفه خود امور بخشهای مختلف این سازمان را عهدهدار بوده و انجام وظیفه میکنند.
وظایف گمرک جمهوری اسلامی ایران
گمرک جمهوری اسلامی ایران از بخشهای مختلف تشکیل شده است که هر یک از این بخشها وظایف خاص خود را بر عهده داشته و انجام میدهند.
- گمرک سیاستها و تصمیمات دولت را در زمینه صادرات و واردات کالا به مرحله اجرا در میآورد. تشخیص دادن و وصول حق ورودی و دیگر وجوه قابل وصول به وسیله گمرک انجام میشود.
- تشریفاتی که طبق قانون در زمینه ترخیص یا تحویل کالاهای مختلف به مالک یا نماینده مالک کالا انجام میشود و بررسی که در زمینه اسناد برای ترخیص کالا صورت میگیرد یکی دیگر از وظایف گمرک جمهوری اسلامی ایران است.
- کنترل کردن و نظارت بر خروج و ورود کالا و اجرای قوانین در مورد آنها و مشخص کردن ممنوعیتها در مورد این ورود و خروج و رسیدگی به تخلفات در زمینه قاچاق کالا را میتوان از مهمترین وظایف گمرک جمهوری اسلامی ایران برشمرد.
- اجرا و اعمال قوانین در زمینه صادرات و واردات دائم، صادرات و واردات موقت، کابوتاژ، معامله مرزی، عبور کالاها و… بر عهده گمرک است.
- جمعآوری کردن و تحلیل و انتشار دادن آمار مربوط به میزان صادرات و واردات کالاها و شناخت موانعی که در این مورد ممکن است وجود داشته باشد از دیگر وظایف گمرک جمهوری اسلامی ایران است.
- در پیش گرفتن روشهایی برای هدایت دعاوی حقوقی در ارتباط با گمرک و اظهار نظر در مورد تصویبنامههای مرتبط با گمرک از دیگر مواردی است که میتوان در نظر گرفت.
- یکی از مهمترین وظایف گمرک جمهوری اسلامی ایران را میتوان در زمینه آموزش دانست. آموزش افراد و کسانی که رد این سازمان کار می کنند و آشنا کردن آنها با قوانین و ضوابط مربوط به گمرک و آشنایی با تخلفات گمرکی و آشنایی با وظایف کارکنان و نظارت بر عملکرد واحد های زیربط میتواند از مهمترین موارد در زمینه آموزش محسوب شود.
- گسترش روابط اقتصادی با دیگر کشورها و منعقد کردن قراردادها و موافقتنامهها در سطح بینالملل در زمینه امور مربوط به گمرک و ارتباط دائمی با دیگر کشورها و توسعه هر چه بیشتر آن شاید از چشمگیرترین و اصلیترین وظایف گمرک جمهوری اسلامی ایران باشد.
- در پایان میتوان گفت گمرک نیز باید مثل دیگر سازمانهای فعال در جامعه، به روز باشد و از فناوریهای نوین در زمینه امور اقتصادی بهرهمند شده و خود را به سیستم روز و ابزارهای پیشرفته متصل کند. تمهیداتی که در زمینه آسان کردن امور تجاری در نظر گرفته میشود نباید از یاد برده شود. علاوه بر این گمرک جمهوری اسلامی ایران باید تلاش کند که فرایندها و پروژههای گمرکی را که با امر گردشگری و توسعه آن مرتبط بوده و با این هدف در جریان هستند را تسهیل کرده و موانع موجود بر سر راه این مورد مهم را که سبب توسعه اقتصادی کشور خواهد شد تسهیل کند.
جهت مطالعه درباره نحوه ی ترخیص کالا از گمرک به این مقاله هم سری بزنید.
با این توضیحات مشخص شد که اگرچه گمرک جمهوری اسلامی ایران یک سازمان دولتی محسوب میشود اما دایره اهداف و وظایف این سازمان محدوده بسیار وسیعی را در بر میگیرد. بنابراین میتوان گفت سازمان گمرک هر کشور به منزله دروازه اقتصادی آن کشور محسوب شده و در زمینه ارتباط اقتصادی با کشورهای مختلف و امور اقتصادی بینالمللی و اجرای قوانین مربوط به این ارتباطات نقش اصلی را ایفا میکند. میتوان گفت آموزش امور اقتصادی گمرکی و آشنایی آنها با تمامی قوانینی که گمرک با آنها سروکار دارد میتواند سازمانی قوی را در جهت امور اقتصادی یک کشور در زمینه بینالملل ایجاد کند.