کارت بازرگانی به کارتی گفته می شود که به عنوان مجوز واردات و صادرات شناخته می شود. هر شخص حقیقی و حقوقی با داشتن این کارت اجازه واردات و صادرات از کشور را خواهد داشت. در حالت کلی هرگونه تجارت گمرکی نیازمند دریافت کارت بازرگانی خواهد بود. هر تاجری نمی تواند مستقیما اقدام به واردات و یا صادرات از طریق گمرک نماید و وزارت گمرک تاجران واجد شرایط را گزینش نموده و به آنها کارت بازرگانی ارائه می دهد. که این افراد اجازه تجارت بین کشوری را خواهند داشت.
این کارت زمانی به فرد تعلق خواهد گرفت و اجازه درخواست خواهد داشت که: شخص متقاضی شرکتی ثبت شده تجاری داشته باشد. لازم به ذکر است که در دریافت کارت بازرگانی به نام خود فرد متقاضی یعنی صاحب شرکت تعلق می گیرد.
یکی از مهمترین اصول در دریافت کارت بازرگانی ارائه اطلاعات دقیق و کامل به کارشناسان اتاق بازرگانی می باشد. که پس از بررسی های لازم تصمیمات لازم گرفته خواهد شد. اما باید این افراد اطلاعات کاملی از تجارت شما و نحوه سودآوری آن داشته باشند. پس از این کار باید دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی شما را تایید و معرفی نمایند.
حال این سوال برایتان پیش می آید. که آیا کارت بازرگانی به افراد خارجی نیز تعلق می گیرد؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت: دریافت کارت بازرگانی برای افراد خارجی در صورتی امکان پذیر خواهد بود که کشور او نیز متقابلا به افراد ایرانی کارت بازرگانی ارائه دهد.
لازم به ذکر است که دریافت کارت بازرگانی منوط به داشتن مدارک و شرایطی می باشد که تاجر باید تمام آنها را داشته باشد. لازم به ذکر است که دریافت کارت بازرگانی به دو صورت حقیقی و حقوقی امکان پذیر می باشد. که هر یک از آنها شرایط خاص خود را دارند. در بخش بعدی به بررسی مدارک و شرایط مورد نیاز برای دریافت کارت بازرگانی پرداخته ایم:
شرایط دریافت کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی
همانطور که در بخش قبل نیز به آن اشاره مختصری کردیم دریافت کارت بازرگانی نیازمند داشتن شرایطی می باشد، که این شرایط باید بیانگر تاجر بودن فرد بوده باشد. از جمله شرایط مورد نیاز برای اخذ این کارت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افراد زیر ۲۱ سال امکان اخذ این کارت را نخواهند داشت.
- فرد متقاضی حتما باید ۳ سال سابقه تجاری داشته باشد و توسط دو نفر از تاجرانی که این کارت را دارند مورد تایید قرار گیرد. همچنین می تواند در صورت وجود مجوز تولید خود را از یکی از وزارتخانه های تولیدی ارائه نماید. ارائه نمودن مدارک تحصیلی نیز از جمله ملزومات خواهد بود.
- فرد تاجر باید حتما محل کسبی برای شغل خود در مکان مناسب داشته باشد. البته این محل می تواند ملکی و یا استیجاری بوده باشد.
- آقایان متقاضی باید حتما برگه پایان خدمت و یا معافیت از خدمت خود را ارائه نمایند.
- در یکی از بانک های داخل کشور باید حساب داشته باشد.
- هیچگونه رابطه استخدامی با ارگان ها و سازمان های دولتی نباید داشته باشد.
- چنانچه فرد سابقه موثر کیفری داشته باشد، کارت بازرگانی به وی تعلق نخواهد گرفت.
شرایط ذکر شده برای متقاضیان ایرانی می باشد. اما اشخاص حقیقی که غیر ایرانی هستند نیز مستلزم داشتن شرایطی هستند که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم:
- شرایط ذکر شده در بالا برای اشخاص غیر ایرانی نیز نیاز خواهد بود. با این تفاوت که برگه پایان خدمت برای آقایان نیاز نخواهد بود.
- فرد متقاضی باید اقامتی معتبر داشته و پروانه کار کردن در این کشور را داشته باشد.
- مهمترین شرط این است که کشور فرد متقاضی باید متقابلا نیروی ایرانی را قبول نماید. چرا که دریافت کارت بازرگانی برای دو کشور باید رابطه متقابل داشته باشد.
- شرایط دریافت کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی
- مدیران شرکت ها باید هیچگونه سابقه موثر کیفری نداشته و پروانه کاری معتبر داشته باشد.
- مدیران شرکت باید هیچگونه استخدامی در شرکت و یا هیچگونه نهادی نداشته باشد.
- باید از طرف اداره ثبت اظهار نامه ثبتی به سازمان های مربوطه ارائه گردد.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ کارت بازرگانی
دریافت کارت بازرگانی نیازمند داشتن مدارکی می باشد که شما را برای اخذ این کارت واجد شرایط نماید.
باید تمامی مدارک زیر را بدون کم و کاست به مراکز مربوطه ارائه نمایید:
- باید اصل مفاصا نامه مالیاتی از ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم را جهت احراز بلامانع بودن اخذ کارت بازرگانی به مراکز مربوطه ارائه نمایید.
- دو نمونه فرم تکمیل شده کارت بازرگانی که شامل تکمیل شده در وب سایت به همراه امضای متقاضی و گواهی امضا توسط دفتر اسناد رسمی خواهد بود.
- ارائه ۳ قطعه عکس ۶ در ۴ که جدید گرفته شده و تمام رخ بوده باشد.
- باید گواهی عدم سو پیشینه را قبل از اتمام ۶ ماه از اخذ آن به این مرکز ارائه نمایید.
- چندین کپی از کارت ملی و اصل آن، چرا که باید فتوکپی برابر اصل گردد.
- چنانچه می دانید اخذ کارت بازرگانی نیازمند داشتن حداقل مدرک دیپلم می باشد. که باید کلیه مدارک تحصیلی نیز ارائه گردد.
- ارائه دسته چک یک حساب جاری از بانک های داخلی که توسط مسئولین در هنگام ثبت نام باید رویت گردد.
- باید رئیس بانک حساب فرد متقاضی را تایید کرده باشد. که ارائه برگه تایید نامه از جمله ضروریات خواهد بود.
- چنانچه واحد تجاری شما تولیدی باشد باید مدرکی معتبر تولیدی ارائه نمایید.
- فرد متقاضی باید آدرسی معیین داشته باشد که برای اثبات این امر می تواند از ۳ روش زیر اقدام نماید.
- چنانچه فرد در ملک خود که سند ششدانگ برایش دارد، اقدام به راه اندازی تجارت نموده است باید مدارک مربوط به اثبات این امر را در دست داشته و همراه با ذکر دقیق آدرس دفتر کار به مراکز مربوطه ارائه نماید.
- چنانچه فرد در یک ملک اجاره ای تجارت خود را راه اندازی کرده باید اجاره نامه ای را به این مرکز ارائه دهد. البته باید در نظر داشته باشید که اجاره نامه قطعا باید به نام خود فرد متقاضی بوده باشد.
- چنانچه فرد سرقفلی ملک را داشته باشد می تواند اصل به همراه کپی سند مالکیت را نیز ارائه نماید. البته باید اجاره نامه ای عادی به نام فرد متقاضی منعقد شده باشد.
برای اطلاعات بیشتر به مقاله ی مراحل دریافت کارت بازرگانی نیز نگاهی بیندازید.
منبع: WWW.companyregister.ir